Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Brev til politikerne
LFS bekymret for social dumping
LFS ønsker tiltag mod social dumping og har sendt orienteringsskrivelse til Børne- og Ungdomsudvalgspolitikere og relevante borgmestre.
LFS, Landsforeningen for Socialpædagoger, fremsender hermed orienteringsskrivelse vedrørende en række forhold på det Københavnske arbejdsmarked, som I efter LFS´ vurdering bør orienteres om qua jeres politiske hverv.
Som I er bekendt med, er LFS hovedstadens største enhedspædagogiske fagforening med over 10.500 medlemmer og i kraft af blandt andet dette, har LFS et solidt kendskab til de aktuelle situationer indenfor det pædagogiske arbejdsmarked blandt andet i Københavns Kommune.
Indenfor det seneste år kan vi konstatere, at antallet af private daginstitutioner er i vækst. I skrivende stund har vi kendskab til 14 private institutioner samt omkring 20 privatskoler, med dertilhørende SFO uden overenskomst.
LFS oplever dog en stigende henvendelse fra ansatte og jobsøgende på de pågældende private institutioner, som enten i deres jobsøgning eller i deres ansættelse oplever forhold, der ikke er fair og som I vores optik strider imod de gode intentioner, som København blandt andet præsenterer på www.fairforhold.kk.dk
Med denne orientering vil LFS derfor give jer en række faktuelle oplysninger, som vi fået kendskab til og som der efter vores vurdering bør tages hånd om. Blandt andet har;
• LFS kendskab til en privat storordning på Østerbro, hvor jobsøgende pædagoger og pædagogmedhjælpere, er blevet præsenteret for timeløn på henholdsvis 80 kr. og 100 kr. og samt ingen pensionsordning. Ejerne har overfor LFS skriftligt tilkendegivet, at firmaet ikke har råd til at betale, hverken overenskomstmæssig løn eller pension.
• LFS kendskab til en privat institution på Vesterbro og med afdeling på Frederiksberg, hvor personaleomsætningen iflg. tidligere ansatte, på fire år har været på 52 medarbejdere. Der er tale om en institution med i alt seks grupper børn i alderen 0 til 6 år. En sådan personaleomsætning, er ikke normalt og bør give anledning til bekymring for den pædagogiske kvalitet på kort og lang sigt og for kontinuiteten for børnene og for institutionen kvalitet.
• LFS kendskab til private institutioner, hvor det forventes jv.f. kontrakter, LFS er i besiddelse af, at de ansatte arbejder frivilligt (læs gratis ud over de timer de får løn for) ud over deres ansættelsestimer.
• LFS kendskab til kontrakter fra en privat institution, hvori der er beskrevet økonomiske sanktioner, konkret ved at medarbejdere, der udtaler sig om institutionens forhold, kan påkræves erstatning (konventionalbod) på op til seks måneders løn, med mulighed for yderligere bod, såfremt beløbet ikke dækker det tab, institutionen måtte lide.
• LFS kendskab til ansættelseskontrakter på private institutioner, hvori overarbejde ikke afregnes.
LFS vil opfordre til, at der tages stilling til, hvordan den stigende privatisering på daginstitutionsområdet skal håndteres i København. Det er i ingens interesse, at arbejdsmiljøet, den pædagogiske kvalitet m.v. presses på den måde, som vi desværre oplever i øjeblikket på de private institutioner. Og ingen har interesse i en ny form for løndumping.
LFS oplever medlemmer, der henvender sig efter både længere eller kortere ansættelsesperioder i private institutioner, og vi er alvorligt bekymret ud fra de fortællinger vi får, fra disse ansatte. Desværre tør disse personer sjældent stå frem idet de frygter sanktioner fra ejerne af de private institutioner eller fordi der i deres kontrakter er indskrevet den omtalte konventionalbod.
Vores bekymringer går både på den enkelte medarbejders ve og vel, herunder, hvilke reaktioner der kan komme, men også på det faktum, at det for en vis del af de ansatte er det første job de har haft på arbejdsmarkedet. Vi mener simpelthen ikke , at København kan være bekendt, at lægge by til sådanne virksomheder indenfor kernevelfærdsområder, ej heller økonomi.
Vores bekymringer går selvfølgelig også på de børn som er indmeldt i de pågældende institutioner. Disse bekymringer bygger både på de fortællinger vi har mundtligt, men også på de skriftlige bekymringer vi har modtaget, og som Københavns Kommune i et vist omfang har fået fremsendt fra tidligere ansatte.
LFS uddyber naturligvis gerne ovenstående og stiller sig til rådighed, så vi I fællesskab kan drøfte situationen, men også så vi i fællesskab får en holdning til, hvordan vi sikrer København som børnenes by og hvor kvalitet og ordentlige løn og arbejdsforhold er sikret.
Med venlig hilsen
Britt Petersen, Formand
Thomas Enghausen Almenområdeformand