Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Lederne - flittige brugere af LFS
12 om dagen
Får LFS af henvendelser fra ledere. For lederne er flittige brugere af fagforeningen, viser en intern undersøgelse af ledernes henvendelser til de faglige sekretærer. Topemnerne for deres spørgsmål og henvendelser er institutionsforhold, deres egen løn og medarbejdernes løn, deres egen og medarbejdernes ansættelse, forhold i lokalforvaltningen og kommunale forhold.
Man hører tit at ledere, ikke mindst daginstitutionsledere, ikke rigtig synes de kan bruge LFS til så meget.
Det er nu svært at tro, når man læser tallene fra en intern undersøgelse i LFS af henvendelser fra ledere. De giver bestemt ikke det indtryk at lederne ikke kan bruge LFS. Tværtimod.
Den interne registrering af alle henvendelser fra både daginstitutionsområdet, specialområdet og dagplejeområdet viser at lederne er nogle af dem, der flittigst henvender sig i fagforeningshuset. Og de gør det med et bredt spektrum af emner fra deres egen og deres medarbejderes løn og til politiske kommunale spørgsmål.
Tanken med undersøgelsen er at de oplysninger som den giver kan bruges til at udvikle det videre arbejde for lederne i fagforeningen.
Bredt fordelt
LFS har ca 8.500 medlemmer. I alt er der organiseret 489 ledere i fagforeningen, fordelt på 420 daginstitutionsledere, 44 specialinstitutionsledere og 25 dagplejeledere.
I næsten fire uger, helt præcist 19 arbejdsdage, registerede de faglige sekretærer alle faglige henvendelser fra ledere. Det blev til 225 henvendelser i alt. Det svarer til et gennemsnit på knap 12 om dagen.
De fleste af henvendelserne er blevet registreret på område, altså om lederen arbejder på almenområdet, dagplejeområdet eller specialområdet. De viser ikke overraskende, at 85 pct. af de ledere der henvendte sig er daginstitutionsledere. Det svarer nogenlunde til deres andel af lederne i LFS. 9 pct. af henvendelserne kom fra ledere af specialinstitutioner og 5 pct. fra dagplejeledere.
Trods det at en del af henvendelserne ikke kan placeres i et af de tre områder, viser opgørelsen alligevel en del om, hvad lederne inden for hvert af de tre områder især har oplevet som aktuelt i de dage.
Dagplejelederne, og det skal understreges at fem procent er et ekstremt lille antal, har henvendt sig om deres egne løn- og ansættelsesforhold. Ledere og forstandere på specialområdet har især kontaktet LFS om deres egen løn, om vilkår for personalesamarbejdet og om medarbejdernes løn. Lederne på almenområdet søgte i høj grad vejledning om institutionsforhold. Men de havde også mange spørgsmål og henvendelser om deres egne og medarbejdernes ansættelsesforhold og løn, foruden forholdet til lokalforvaltningen og kommunale, mere politiske ting som fx budgetbeslutninger i Borgerrepræsentationen og det nye lønsystem i København.
Derimod er der ikke så mange der henvender sig om rent fagligt/pædagogiske forhold. Måske lidt overraskende at så få almenledere ringer ind til fagforeningen om det emne, især da det står i kontrast til specialområdets ledere, hvor ca. 10 pct. af henvendelserne netop handlede om det pædagogiske.
Viser tendenser
Som det sikkert er de fleste bekendt, og som man kan læse mere indgående om i dette nummer af LFS Nyt, er der og har været gennem nogle år et særligt tilbud til lederne i forhold til at få rådgivning, vejledning og sparring til at udføre deres ledelsesopgave. En særlig lederkontaktpersonordning giver lederne mulighed for at henvende sig til en ansat i LFS eller én i forretningsudvalget, som har en særlig viden på netop lederrollen inden for hvert af LFS’ tre områder.
Registreringen af henvendelser fra lederne i LFS blev foretaget i november sidste år. Formålet var først og fremmest internt. Ledersektionsbestyrelserne ønskede at afdække, hvilke problemstillinger der er aktuelle blandt ledergrupperne, og de valgte og ansatte i LFS ønskede et baggrundsmateriale, de kan bruge til at videreudvikle lederarbejdet i LFS.
Registreringen er foretaget aldeles anonymt, der er alene registreret emne, og hvilket område og forvaltning, lederen er ansat i. Undersøgelsen er på ingen måde videnskabelig, men skal snarere ses som et fingerpeg om tendenser og behov.
Til sammen har der været henvendelser om lederens egen løn og ansættelse, medarbejderes løn og ansættelse, personalesamarbejde, institutionsforhold, faglige/pædagogiske forhold, om forvaltningen, både central og lokal, om forældre- og brugerbestyrelser og om kommunale og politiske forhold.
Undersøgelsen med kommentarer, selve registreringsskemaet og registreringsresultatet kan ses på www.mitlfs.dk under punktet Lederne og Hvordan bruger lederne LFS? EL