Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Nyheder
Fejl i indstik til GF
Selvom det fremgår af indstikket til generalforsamlingerne, så har LFS over sommeren ikke lavet om på fagområdernes sammensætning. Af indstikkets artikel ”Hvilken generalforsamling skal du til?” fremgår det, at en del af Specialområdets medlemmer hører under Almenområdet. Det er naturligvis en fejl.
For god ordens skyld bringer vi derfor en ny oversigt over fagområdernes sammensætning:
Fagområderne i LFS:
Almenområdet
Alle medlemmer, der arbejder på:
Daginstitutioner, specialdaginstitutioner, klubber, legepladser og skoler.
Desuden personale ansat i forvaltningen: Støttepædagoger, støttemedhjælpere, pladsanvisere, distriktsmedarbejdere og pædagogiske konsulenter.
Dagplejeområdet
Alle medlemmer, der arbejder indenfor dagplejeområdet:
Dagplejere, dagplejepædagoger, dagplejeledere og hjemmedagplejere.
Specialområdet
Alle medlemmer, der arbejder med:
Voksne udviklingshæmmede, ældre i dag- og botilbud, ’hjemme hos’, psykiske syge, stofafhængige, hjemløse og på døgninstitutioner for børn og unge.
Desuden pædagogiske konsulenter og ansatte i projekter, hvis arbejdsfelt er tilknyttet et af de nævnte områder, ungemedarbejdere og ansatte i boligsociale projekter.
Fortsat dagpleje i Albertslund
Albertslund Kommune har også i fremtiden en dagpleje. Det står klart efter, at kommunens socialdemokratiske borgmester Steen Christiansen tog et forslag om nedlægning af dagplejen af bordet allerede inden budgetforhandlingerne gik i gang for tre uger siden.
Forinden havde forældre og dagplejere været oppe af stolene for at gøre indsigelser mod forslaget, som fremgik af et katalog over forskellige sparemuligheder, som kommunens forvaltning havde udarbejdet. Et var, at forslagets økonomi var baseret på fejl, noget andet var, at kommunen normalt gør en dyd ud af at være en børnevenlig kommune. Det blev der gjort opmærksom på Facebook og i lokalpressen.
At forslaget blev taget af bordet, skyldes formentlig de massive protester fra forældre og dagpleje, men formentlig også at der ikke var enighed om overhovedet at overveje forslaget i den socialdemokratiske gruppe.
Hvordan dagplejen i Albertslund så kommer til at se ud i fremtiden, er endnu uklart. Aktuelt består den af 21 dagplejere, to dagplejepædagoger og lederen at dagplejen, men det er endnu ikke meldt ud om dagplejens ledelse vil blive underlagt daginstitutionernes og om der eventuelt skal skæres et par stillinger.
Rettelse:
I LFS Nyt 9 bragte vi læserbrevet ”En hyldest til pædagoger og lærere”. Ved en fejl havde skribenten, Allan Franck, ikke fået citeret lektor på UCC, Trine Ankerstjerne, for en del af indholdet, som hun skrev i et indlæg på UCC’s hjemmeside i marts. Det beklager Allan Franck, og det beklager vi.
Mere suppedas i kulturnatten
Når den københavnske kulturnat atter oprinder, vil Hattedamer og Spillemænd fra LFS igen at være at finde i Suppekøkkenet på Gammel Torv. Det sker fredag den 10. oktober fra kl.17 til 21, hvor der både er suppe, sang og musik. Som sædvanlig er arrangementet baseret på, at en gruppe medlemmer har lyst til at deltage i udlevering af suppe til hjemløse og andre sultne i den kølige aften. ”Man behøver ikke at være med i alle fire timer. Man kan deltage i det omfang, man har tid og overskud til,” fortæller formand for Specialområdet, Lisbeth Waidtløw, der står for arrangementet. LFS’ere der har lyst til at være med, kan tilmelde sig og se mere om arrangementet på www.mitlfs.dk/9637.
Arbejderen truet af lukning
Det socialistiske og EU-skeptiske Dagbladet Arbejderen er truet af lukning. Abonnementstallet er faldet over de seneste år, og efter at mediestøtten er lagt om fra distributionsstøtte til en støtte til den redaktionelle produktion, mister avisen en million kroner i støtte over de kommende tre år. For at redde avisen er en kampagne, der omfatter en støtteindsamling, salg af støtteaktier og hvervening af 200 nye abonnenter inden nytår søsat. Målet er at indsamle 1,2 million kroner.
Pas på pensionen!
Det er en dårlig forretning for rigtig mange danskere at spare op til pensionen – i hvert fald, som de fleste gør det i dag. Dagbladet Politiken skrev fornylig, at antallet af danskere, der helt eller delvist mister ældrecheck og tillæg til folkepension er steget markant. Hele 140.000 flere danskere har siden 2007 sparet op til alderdommen via arbejdsmarkedspensioner og private pensioner, og det betyder, at i alt 496.000 pensionister i dag ikke kan få ’fuld’ folkepension. Systemet er nemlig indrettet efter, at de offentlige ydelser til en vis grad opvejer en lav eller manglende opsparing. Er man blandt de 1,6 mio. danskere der i år tjener op til 449.100 kr. svarer det, ifølge beregninger fra Danica Pension, til, at man må aflevere mellem 57-60 procent af pensionsopsparingen, når den engang bliver udbetalt.
Pensionen bliver altså for rigtig mange danskere udhulet, selvom der er to ganske legitime veje til at undgå det. Den ene er, at skifte til ’Aldersopsparing’, der ikke bliver modregnet i de offentlige ydelser. Aldersopsparing giver dog ikke fradrag ved indbetaling, men omvendt beskattes den heller ikke ved udbetaling. En anden vej er, at ændre en 10-årig ratepension til en 20-årig, eller en livsvarig pension. Dermed får man mindre udbetalt løbende og dermed også mindre modregning i folkepensionen.
Et perspektiv på frivillighed
Frivillighed er et mantra i tiden. Politikere vil gerne spare penge og det kan man gøre ved at inddrage frivillige kræfter i arbejdet. Men der er perspektiver ved frivillighed, som man bør overveje nøje. Det viser en historie, som dagbladet Metro-xpress har gravet i. I 2010 tog en forælder med som frivillig på en skitur, som hans barns fritidsklub havde arrangeret.
På turen forulykkede bussen. Syv børn blev kvæstet, to ansatte og den frivillige far omkom. Kommunen var tilsyneladende af den opfattelse, at faderen var dækket af deres rejseforsikring, men kommunens rejseforsikringsselskab Gouda har siden afslået at udbetale dødsfaldsdækning til enken, da han efter deres opfattelse ikke var ansat af kommunen.
Kommunen har dog anmeldt dødsfaldet til Arbejdsskadestyrelsen, der anerkendte det som en arbejdsskade. HR-chef i Københavns Kommune, Elin Hausle beklager sagen og siger til Metroxpress, at selvom faderen i forhold til Arbejdsskadestyrelsen var at betragte som ansat, så var han i forsikringsjuridisk sammenhæng frivillig og ikke ansat. Hun konstaterer videre, at kommunen ikke må tegne privat rejseforsikring for en forælder. Ifølge Metroxpress’ oplysninger føler enken ikke, at hun har fået megen hjælp af Københavns Kommune. Hun har nu efter fire år opgivet at få udbetalt erstatning.
Børn ned til 10 år overvejer selvmord
Børnetelefonen modtog sidste år 426 opkald fra børn mellem 10 og 15 år, der enten havde forsøgt eller overvejede at begå selvmord. Det skriver dagbladet Metroxpress. Årsagerne er især mobning og ensomhed. Bestyrelsesformand for rådgivningstelefonen Livslinien, Morten Thomsen, siger til Metroxpress, at børnene sidder fast i en situation, som de ikke selv kan håndtere og at deres forældre ofte er de sidste til at opdage det.
Ifølge lektor ved Institut for Uddannelse og Pædagogik ved Aarhus Universitet, Jens Christian Nielsen, har sociale medier som Facebook og Instagram forværret situationen for børnene.
”Tidligere kunne man måske gemme sig lidt i klassen og have andre venner udenfor skolen, men nu er de unge konstant udsat for kommentarer på de sociale medier. Det kan give problemer, og samtidig er det nogle arenaer, de voksne ikke længere har indblik i,” siger han til avisen.
Ungdomskriminaliteten falder
Sikker By har afleveret nøgletal for kriminaliteten i Københavns Kommune til kommunens økonomiudvalg. Af tallene, der stammer fra 1. halvår 2014, fremgår det, at ungdomskriminaliteten, opgjort som sigtelser mod 10- til 25-årige, siden 2009 indenfor udvalgte kriminalitetstyper er faldet med 17 pct., herunder 16 pct. i forhold til 1. halvår 2013.
For aldersgruppen 10- til 13-årige er antallet af sigtelser siden 2009 faldet med 90 pct. For de 14- til 17-årige er der sket et samlet fald på 43 pct. siden 2009. Niveauet for de 18- til 25-årige er uændret. Det totale billede for anmeldelser røverier mod personer og forretninger er siden 2009 faldet henholdsvis 41 og 49 pct., mens antallet af anmeldelser af vold siden 2009 samlet set steget med 14 pct. Fra 2013 til 2014 er stigningen 40 pct. Anmeldelser om forhold der vedrører skydevåben er faldet 52 pct. siden 2009, men er steget 75 pct. siden første halvår 2013.
60 millioner til forebyggelse af ungdomskriminalitet
Socialministeriet støtter kommunernes tidlige indsats mod ungdomskriminalitet med en ny forebyggelsespakke til 60 mio. kr. Pakken er todelt og indeholder seks initiativer. Den ene del består af fem initiativer, som finansieres med 32,9 mio. kr. og koncentrerer sig om begreberne ’ansvar’ og ’konsekvens’.
Første initiativ er et lovkrav om netværkssamråd. Her skal kommunen senest syv dage efter, at den unge har begået alvorlig kriminalitet, indkalde den unge, dennes forældre og fagpersoner til et netværksmøde, hvor der skal udarbejdes en plan for, hvordan den unge kommer på ret kurs igen.
Andet initiativ er et projekt som understøtter kommunernes implementering af netværkssamråd.
Det tredje er projekter i frivillige organisationer om mentorer. Pakkens fjerde initiativ er et forsøgsprojekt, hvor man i SSP-regi kan indkalde en ung, der har udvist bekymrende adfærd til et møde, sammen med forældre og skolerepræsentanter.
Her er det tanken, at der udarbejdes en ’Aftale om god opførsel’. Det femte initiativ er forlængelse af eksisterende kriminalpræventive indsatser. Anden del af pakken retter sig mod bandeenheden, hvor der er afsat 28 mio. kr. over fire år i forbindelse med regeringens rocker- og bandepakke ’Fast greb om banderne’.
Fagbevægelsen skal kæmpe for ’regnbue-rettigheder’
Fagbevægelsen skal i højere grad ind i kampen, når det gælder de transkønnedes og homoseksuelles rettigheder på arbejdsmarkedet. Alt for længe har fagbevægelsens kamp for ligestilling fokuseret på ulighed mellem kønnene, men nu er tiden kommet til at kæmpe for LGBT-rettigheder også. Det gav næstformand i LFS udtryk for, da han deltog i en paneldebat under Copenhagen Pride.
”Fagbevægelsen skal komme ind i kampen i forhold til, at det ikke kun er social lighed og ligestilling for visse grupper, der skal kæmpes. 5-10 pct. af os alle er homoseksuelle eller transkønnede, og det skal det være legitimt at være. Det skal ikke blokere for karriere og skal ikke være tabubelagt. Det skal være en del af personalepolitikken,” siger Jan hoby.
”Nu skal vi gå fra ord til handling. Det betyder, at LFS også skal begynde at sætte fokus på det. Vi vil arrangere medlemsmøder med folk, der forsker i LGBT uligestilling på arbejdsmarkedet – i samarbejde med FOA,” siger han.
I forbindelse med Copenhagen Pride havde FOA sat regnbueflaget på toppen af forbundshuset, ligesom LFS havde skiftet den blå logofarve ud med regnbuens.
Seniorers ansøgninger kasseres
Hver sjette chef diskriminerer ansøgere over 60 år. Det fremgår af en undersøgelse blandt 1002 uddannelses- og personaleansvarlige i både den offentlige og private sektor, som analysebureauet Voxmeter har gennemført for Ugebrevet A4. Her indrømmer hver sjette chef, at de smider jobansøgninger fra ansøgere på 60+direkte i papirkurven, eller at de kun vil overveje ældre ansøgere, hvis de er bedre kvalificerede end de yngre ansøgere.
Det er ulovlig diskrimination, mener professor på Aalborg Universitet, Per H. Jensen, der forsker i seniorer og arbejdsmarkedet. Han peger på, at der også er problemer med forsøget på at fastholde ældre medarbejdere, hvor op mod 70 pct. af cheferne ikke gør noget for at fastholde de ældre medarbejdere. Og det er såmænd ikke noget, man bare kan skyde skyld på de private virksomheder for.
Ifølge Ugebrevet A4’s undersøgelse er der nemlig flere chefer, der diskriminerer ældre jobsøgere i den offentlige end i den private sektor – og det gælder i særdeleshed på det sociale område, konstateres det. Her indrømmer hver fjerde chef forskelsbehandling af ældre jobsøgere.
I forhold til en tilsvarende undersøgelse, som Ugebrevet A4 fik foretaget for tre år siden, er der sket en lille bedring: Dengang sagde 8 pct. at seniorerne skulle være bedre end de yngre for at komme i betragtning. I dag er det tal 7. 12 pct. sagde, at de ældre jobsøgere altid blev sorteret fra, mod 9 procent i dag.
Dagplejen skal lave opsøgende ’salg’
Som andre steder i landet er også den københavnske dagpleje under pres. Men det skal der nu rettes op på. Mange forældre kender formentlig ikke til mulighederne, og derfor har de københavnske dagplejere fået visitkort og informationsfoldere med i lommen, når de skal på tur i deres områder. Tanken er, at dagplejerne på den måde kan præsentere dagplejen fra sin bedste side, når de møder nybagte forældre på byens legepladser.
LFS Nyt på Facebook!
LFS Nyt har fået sin egen Facebook-side. Her kan du få nyt om bladet, komme med input, kommentarer
og tips om gode historier fra netop din institution. Se mere på