Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Budget 15
Partier bag budgetforliget droppede penge til chancelighed
Tekst: Elisabeth Lockert Lange og Jon Arskog
Budget2015. Der blev alligevel ingen penge til at arbejde med bedre normering i vuggestue og børnehaver i udsatte områder. Det var ellers på tegnebrættet op til de afsluttende forhandlinger om budgettet i Københavns Kommune, men i sidste øjeblik sprang forligspartierne fra.
Københavns budget for 2015 er på plads. Det er et ’skolebudget’, der betyder en ny skole, udbygninger på flere andre, flere boliger, bedre vilkår for cyklister, støtte til udsatte borgere og meget mere. Men der er ingen penge til at nedsætte gruppestørrelserne i vuggestuer og børnehaver.
Over sommeren skabte børne- og ungdomsborgmester Pia Allerslev ellers røre i pædagogiske kredse ved at foreslå en større lønningspose til pædagoger, der vil arbejde i udsatteområder og sikre bedre sproglige kompetencer til ikke mindst tosprogede børn. For det var – og er – et problem, at for mange særligt tosprogede børn ikke har et godt nok sprog.
Forslaget havde ingen gang på jord, mente LFS, der dog var enig i at sprogarbejdet kan gøres bedre. I stedet foreslog LFS, at børnegrupperne skulle gøres mindre. Sammen med Socialdemokraterne, SF og ikke mindst Enhedslisten udarbejdede LFS derfor et modforslag om styrket tidlig indsats, der indeholdt elementer om udvikling af højkvalitets-dagtilbud, færre børn pr. vuggestuegruppe i udvalgte institutioner, tidlig opsporing, styrket generel sprogindsats i vuggestuer og tidlig indsats for de mest udsatte tosprogede børn.
Dertil kom muligheden for at koble følgeforskning på. Forslaget, der udover at kunne hjælpe de børn, der aktuelt vokser op med sproglige udfordringer, ville kunne give vigtig viden i forhold effekterne af tidligt sprogarbejde, og ville koste mellem 3 og 10 mio. kr. Det kostede altså ikke alverden. Men da blækket på budgetforliget var tørt, var forslaget om de mindre børnegrupper faldet ud.
Det skuffer næstformand i LFS, Jan Hoby.
”Der er gode takter i Budget 2015, men ingen roser uden torne. Desværre har politikerne ikke kunne afse sølle 3 til 10 mio. kr. til at få projekt ”Tidlig indsats – gør en forskel” søsat. Projektet skulle ved at nedsætte gruppestørrelserne i udvalgte vuggestuer og børnehaver øge chanceligheden.
Det er dybt skuffende,” siger han og henviser til at politikerne, trods mange års snak om tidlig indsats og højere kvalitet i daginstitutionerne ikke gør det, der virker.
”Hvorfor er der ingen politikere, uanset partifarve, der gør det, vi ved virker, nemlig nedsætter gruppestørrelserne i daginstitutionerne? De forstår åbenbart ikke, hvad normeringer betyder for børn.”
Normering betyder noget
Forskerne er derimod ikke i tvivl. Den viser entydigt, hvad en god normering betyder.
For de små op til tre år medfører en god normering færre adfærdsproblemer, bedre social udvikling, bedre sprogforståelse og større skoleparathed.
For de lidt større børn betyder en god normering, at de får mere hjælp, mere støtte og mere indlevelse fra de voksne. Det fører til bedre sociale og intellektuelle kompetencer, større ordforråd, bedre hukommelse, bedre sprogforståelse og bedre affektkontrol.
”Jo højere normeringer, des bedre udvikling – og omvendt,” siger Jan Hoby.
Boliger til unge hjemløse
Men der også gode elementer i Budget 2015.
Der er blevet plads til yderligere en døgnåben daginstitution, og legepladserne i parkerne bliver renoveret.
Ordningen med socialrådgivere på skolerne gøres permanent, der afsættes 5,5 mio. kr. til ledsagelse af handicappede og sindslidende, og til de unge hjemløse og unge med misbrug etableres over de næste to år 20 nye boliger ”med en social- og udviklingsorienteret indsats”. Derudover afsættes der en ’særpulje til udsatte hjemløse’ – det er åbenbart ikke alle hjemløse, der er udsatte – og den opsøgende sundheds-behandling målrettet hjemløse fortsættes.
Kommunen arbejder sammen med LEV i et boligprojekt om at udvikle bedre botilbud til unge udviklingshæmmede. Også unge med diagnosen Aspergers er i fokus i forhold til boliger. De tilgodeses med 20 ungdomsboliger på et nybygget Sølund, der for 70 pct.’s vedkommende skal være ældreboliger – de resterende 30 pct. bliver ungdomsboliger. I budgettet er også medtaget, at det skal være muligt for stressramte at få hjælp til at håndtere og forebygge stress i sundhedshusene.
Stadig stor udgift til eksterne konsulenter
Effektiviseringer er der også regnet med. Kommunen skal effektivisere for 335 millioner kroner allerede næste år, så ”København har råd til lærere og pædagoger til de mange nyebørn og til at sætte initiativer i gang”, som der står i den pressemeddelelse, rådhuset sendte ud efter aftalen blev indgået lige før weekenden.
Men det er desværre ikke udgifterne til eksterne konsulenter, der står for skud, tværtimod bibeholder Københavns Kommuneden massive brug af dem.
Ærgerligt, mener LFS:
”Alene i Børne- og Ungdomsforvaltningen kunne der spares 20 millioner kroner. Det er penge som blandt andet kunne have forhindret de massive nedskæringer på fritidshjems- og klubområdet”, siger Jan Hoby.
Læs evt. artiklen ”Færre børn giver bedre udvikling” på mitlfs.dk/9653