Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Ufrugtbar høring om privatisering om børneområdet
Tekst: Jon Arskog
FOA-høring om udviklingen i private børnepasningstilbud blev ignoreret på Christiansborg. Socialdemokraterne og SF sendte ’praktikanterne’ til paneldebat, mens de radikale holdt sig væk. Kun Enhedslistens Rosa Lund lyttede til de overbevisende argumenter.
Over de seneste fem år er antallet af børn, der på landsplan passes i private daginstitutioner og af private børnepassere henholdsvis tredoblet og fordoblet. I alt passes omkring 25.500 børn i private tilbud, heraf 7.000 hos de private børnepassere. Det mener FOA og LFS er et problem for børnene, de ansatte og samfundet.
Af den grund og med en opfordring til regeringen om at stoppe for yderligere privatisering, havde FOA inviteret til en høring på Christiansborg. Her satte FOA og også LFS spotlys på de udfordringer, der relaterer sig til den udvikling.
Det var ikke mindst lovgivningen omkring de private daginstitutioners muligheder for at skabe profit og trække den ud af virksomheden, kvalitetskravene til de private børnepassere, men også den løndumping, der sker hos nogle af de private institutioner og som LFS’ formand for Almenområdet Thomas Enghausen kunne fremlægge et friskt eksempel på ved høringen.
Socialdemokraterne, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten var inviteret til høringen, men mens Enhedslisten sendte B&U-udvalgsmedlem Rosa Lund, meldte de radikale afbud og Socialdemokraterne og SF sendte deres temmelig ukendte Julie Skovsby, B&U-udvalgsmedlem og Mikkel Dragsmose-Hansen, folketingskandidat.
Den pædagogiske kvalitet under pres
Formand for FOA’s Pædagogiske sektor, Jakob Sølvhøj, forklarede, at de private institutioner godt nok er omfattet af dagtilbudslovens krav, men at lovgivningen også giver demret til at trække overskud ud af institutionens drift. Det risikerer at presse den pædagogiske kvalitet.
”I både Sverige og Norge er der store virksomheder, der tjener mange penge på privat børnepasning. Det gør de blandt andet ved at forringe antallet af ansatte i forhold til børn og slække på kravet til de ansattes uddannelse. Det er en udvikling, jeg godt kan frygte også vil komme til Danmark,” sagde Jakob Sølvhøj forud for høringen.
Han forklarede videre, at de private børnepassere ikke er omfattet af de samme pædagogiske kvalitetskrav, som den kommunale dagpleje – f.eks. skal de ikke udarbejde hverkenlæreplaner eller børnemiljøvurderinger. Han peger også på udfordringen ved at skabe et opdelt dagtilbudsområde:
”Indtil for få år siden havde vi daginstitutioner og en kommunal dagpleje, hvor alle børn mødtes, fik fælles erfaringer og dannede venskaber på tværs af sociale og etniske forskellige. Men nu er vi desværre på vej mod et opdelt dagtilbudsområde. Vi risikerer at skabe et A- og et B-hold i børnepasningen,” fortalte han videre.
”Dagtilbudsloven er vedtaget for at sikre kvalitet for børn og modvirke negativ social arv. Jeg synes derfor, at det er paradoksalt, at lovgiverne tillader, at børn hos private dagpassere ikke er omfattet af lovens kvalitetskrav.
Det kan bestemt ikke være i børnenes interesse,” sagde Jakob Sølvhøj.
At der er problemer med at styre kvaliteten hos de private børnepassere bekræftede formanden for Børne- og kulturchefforeningen Eik Møller fra Ballerup Kommune, der også deltog i panelet ved høringen.
Kæderne står på spring
Gæster fra den norske fagbevægelse kunne fortælle om de daginstitutionskoncerner, de har, som hiver millioner ud af deres virksomheder og som står på spring for at rykke ind i Danmark, når der er etableret et marked. En formodning som formanden for LFS’ Almenområde, Thomas Enghausen også har.
”De lurer på muligheden. Tendensen er, at der kommer flere private virksomheder på området. På et tidspunkt når de norske virksomheder dertil, at de bare går ind og køber det hele. Det kommer, hvis politikerne bare læner sig tilbage og ikke tager stilling til det,” siger han.
Ved høringen fortalte han om en selskabskonstruktion, der har til hensigt at hive så mange penge ud af de private daginstitutioner, som muligt.
”Vi har set eksempler på, at man opretter et holdingselskab, som har flere ApS’er i sig. Det kunne være Daginstitution ApS, Byggefirma ApS, Café ApS og Restaurant ApS.
Med den konstruktion er der en fødekæde, som suger pengene ud af daginstitutionen. Daginstitutionen får det kommunale tilskud, hiver det profit ud de kan og handler så ellers for den resterende del med de øvrige virksomheder i ’koncernen’. På den måde har man skabt et eget lille ’økosystem’ for ejerens profit. Det synes vi er uacceptabelt, og det sker på bekostning af børn og medarbejdere,”siger han videre.
Timeløn: 80 kroner
De deltagende ved høringen hørte ham fortælle om medlemmer, der er blevet tilbudt kontrakter med timelønninger på 80 kr. for pædagogmedhjælpere og 100 kr. for pædagoger – uden pension, og med klausuler i kontrakterne om dummebøder på op til seks måneders løn, hvis de udtaler sig negativt om virksomheden.
For pædagogmedhjælperen giver det en årsløn på 153.916,80 kr. Til sammenligning får en pædagogmedhjælper på overenskomst 275.817 kr. Det er en forskel på 121.900, 20 kr. om året, og en forskel på godt 5,5 mio. kr. over et 45-årigt arbejdsliv.
”Det vi har set er, at de private har nogle arbejdsvilkår, som er dårligere end de kommunale på en række punkter. Det er kontrakter uden en fast øvre arbejdstid, men med en fast og meget lav månedsløn. Det er kontrakter, der dikterer, at man står til rådighed uden varsel og at man fra tid til anden skal påtage sig at arbejde gratis i sin fritid. Jeg vil bare sige, at det er et rigtig råt arbejdsmiljø, hvilket også forklarer, hvorfor udskiftningen i personalegrupperne er så stor, som den er,” siger Thomas Enghausen.
Kun Enhedslisten kerede sig
Selvom argumenterne var hårdtslående, så var det på alle måder ikke et emne, der havde topprioritet hos de ’ansvarlige’ folkevalgte i panelet. Fair nok at de radikale havde meldt afbud. Manu Sareen har tidligere i LFS Nyt givet udtryk for sin holdning og glæde ved et privat alternativ.
Men end ikke dem, der bryster sig af at være velfærdspartier, bekæmpere af ulighed og forkæmpere for chancelighed, Socialdemokraterne og SF, kunne ytre andet end Manu Sareens ønske om et ’mangfoldigt’ tilbud. Desværre var der i deres papirer, de havde fået med hjemmefra ingen argumentation for deres manglende vilje til at gøre noget ved problemet.
På LFS formand Britt Petersens spørgsmål til de tre politikere i panelet, om hvorvidt de ville lukke for muligheden for at trække profit ud af de private institutioner og sikre kvaliteten var Rosa Lunds, Enhedslisten, svar var, at Enhedslisten vil tage det med til finanslovsforhandlingerne, mens Julie Skovsby og Mikkel Dragsmose-Hansen kom med mere klassiske undvigelsessvar som:
”Vi kigger på det, og følger det”. Skuffende mener Thomas Enghausen, der tørt konstaterede:
”Kom der noget ud af det? Næ… Vi fik sat nogle historier på, men ændrede det noget? Næ…” Han lover dog, at LFS fortsat vil holde et vågent øje med de private i København, men også at der i løbet af nærmeste fremtid vil komme yderligere tiltag i indsatsen mod privatisering af barndommen.
Institutioner uden overenskomst
Børnehuset Rødderne, Frederikssundsvej 81 F,
2400 København NV.
Børnehuset Snehvid og Rosenrød,
Kongensvej 1, 2000 Frederiksberg
Puljeinstitutionen Sanna,
Rådmandsgade 58, 2200 København N
Vuggestuen Lønneberg,
Haderslevsgade 5, st., 1671 København V
Verdens børn, Hulgårds Plads 11, st.th.
2400 København NV
Børnehuset Svanen, Svanemøllevej 2,
2100 København Ø
Giraffen, Kirkegårdsvej 25B,
2300 København S
Twinkle Toes I/S, Østbanegade 113 st.
2100 København Ø
Tiny Tots, Viborggade 9, 2100 København Ø
Børnenes Venner, Glumsøvej 44,
2700 Brønshøj
Montessori International Preschool,
Søndermarksvej 13, 2500 Valby
Ørestad Montessori, Ørestads Boulevard 59 C,
2300 København S
Søstjerneskolen, Øster Søgade 32, 4.sal,
1357 København K
Bamse og Dukkelise, Rathsachsvej 30,
1862 Frederiksberg C
Kongelyset, Kongensvej 1,
2000 Frederiksberg
Vuggestuen Bonsai, Røsågade 2,
2300 København S
Frie Fransk Danske Børn, Tagensvej 188,
2400 København NV.
Puljeinstitutionen Kastanjehuset,
Slotsherrensvej 97, 2720 Vanløse
Kilde: mitlfs.dk. Listen er opdateret 18. september 2014