Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
12 veje til at komme ’tættere på familien’
I sidste nummer omtalte vi den store omstilling af arbejdet med børn- og unge i Københavns Kommunes Socialforvaltning, der skal skabe en mere sammenhængende og helhedsorienteret indsats på området. Som en del af omstillingen blev der i foråret igangsat en række mindre projekter, hvor målet har været at udvikle prototyper på mulige fremtidige løsninger på de udsatte børn og unges problemstillinger, blandt andet ved at inddrage familie og netværk i arbejdet.
På det næste sider beskrives projekterne, der er udviklet og drevet i partnerskaber på tværs af Borgercenter Børn & Unge, BBU. Det vigtige for projekternes gennemførelse har været et fokus på en fremtidig indsats, der er sammenhængende og løftes i et kvalificeret tværfagligt samarbejde og med de unges og familiernes perspektiv.
Målet med ’Tæt på Familien’ er at de unge skal opleve:
- tættere kontakt og øget dialog med deres sagsbehandler
- at der opbygges og fastholdes støttende relationer mellem dem selv, familien og personer i familiens omgangskreds
- at de inkluderes i det almindelige samfund gennem skole, fritidsjob og aktiv fritid
- at indsatsen er sammenhængende og passer til de behov som de selv og familien har
1. TÆTTERE SAMARBEJDE MELLEM
SAGSBEHANDLER OG FORANSTALTNINGSPERSONALE
Formålet med projektet er at udvikle et tættere samarbejde mellem sagsbehandlere og foranstaltningspersonale for at minimere tiden, der går fra at der er bevilget en intern forebyggende foranstaltning, til den går i gang. Samtidig skal der følges tæt op på om familien og den unge tager imod tilbuddet om støtte. I processen er der arbejdet med involvering af medarbejderne i forhold til at udvikle samarbejdet omkring opstartsfasen, opfølgningsfasen og afslutningsfasen af en sag.
Ønsket er, at udvikle en mere insisterende måde at følge op på, hvorvidt familien og den unge har taget imod tilbud om støtte – og i fald de ikke har,
så være nysgerrige på årsagerne hertil. Familien og den unge inddrages i afdækning af årsagerne, så der hurtigt kan sættes anden relevant støtte i værk eller justeres i tilbuddet, de allerede har fået.
PARTER
BBU Valby/Vesterbro/Kgs. Enghave - Ungegruppens myndighedspersonale og internt foranstaltningspersonale
2. KOMBINATIONSTILBUD SOM ALTERNATIV TIL ANBRINGELSE
Der udvikles og afprøves et alternativ til de traditionelle anbringelser for kriminalitetstruede unge, som rummer fleksible og specialiserede tiltag. Projektet tager højde for den unges behov for at kunne blive i sit nærmiljø og lægger op til, at der arbejdes aktivt med alternative fællesskaber, som skal erstatte de eventuelt antisociale fællesskaber, som den unge er en del af. Derudover skal anbringelsen kunne ændres og tilpasses, når der sker ændringer i den unges liv. Den unge og dennes netværk inddrages aktivt i tilrettelæggelsen af elementerne i kombinationstilbuddet.
PARTER
BBU Nørrebro
Center for Forebyggelse og Rådgivning
3. DET 5. ELEMENT – ANBRINGELSE I KOMBINATIONSTILBUD
For at finde alternativer til anbringelser uden for hjemmet afprøves nye samarbejdsmodeller på tværs af en række samarbejdspartnere. Derudover er der et stort ønske om at sikre, at løsningerne bliver skabt i et udvidet tværfagligt forum med flere perspektiver og dermed giver en justerbar og tilpassende indsats. Den udvidede
samarbejdsmodel lægger op til, at der iværksættes en helhedsorienteret løsning, hvor støtteforanstaltningerne tilpasses specifikt efter den unges behov. Samarbejdet er forankret i et forum med kontinuerlige møder og muliggør at indsatsen hurtigt kan justeres og tilpasses aktuelle udfordringer.
PARTER
BBU Brønshøj/Husum/Vanløse
Døgninstitutionen Brydes Allé (Center for Udsatte og Kriminalitetstruede Unge),Idrætsprojektet (Center for Udsatte og Kriminalitetstruede Unge), Rymarksvænge (Center for Udsatte og Kriminalitetstruede Unge),Center for Familiepleje
4. ØGET SAMMENHÆNG I INDSATSERNE
Det har været en udfordring, at sikre informationsdeling og inddrage netværket, når flere foranstaltninger bliver iværksat på en gang. Projektet fokuserer derfor på at forbedre samarbejdet og sikre en mere sammenhængende indsats. Kommunikationen parterne i mellem udfordres så det sikres, at der oparbejdes en forståelse af parternes indsatser og at der findes måder hvorpå man kan støtte op om hinandens arbejde, så man hver især og sammen kan sikre en positiv udvikling for den unge.
PARTER
Brydes Allé (Center for Udsatte og Kriminalitetstruede Unge)
Spydspidsen (Center for Forebyggelse og Rådgivning)
5. ØGET SAMMENHÆNG/KONTAKTPERSONTILBUD
For at sikre helhed i samarbejdet mellem den unge, forældre og sagsbehandler optimeres Arildsgårds tilbud om kontaktpersonordning. Kontaktpersonens indsats sikrer en tæt og afstemt dialog med familien og giver mulighed for at afdække ressourcer i netværket, der kan overtage eller påtage sig støttende funktioner for den unge, fx i forhold til mødestabilitet og støtte til at deltage i fritidsaktiviteter.
Ved at skabe en sammenhængende indsats som passer til de behov den unge og familien har, er håbet, at den unge hurtigere kan støttes i den aftalte retning.
PARTER
BBU Brønshøj/Husum/Vanløse
BBU Nørrebro
Arildsgård (Center for Dag- og Døgnbehandling)
6. DE UNGES STEMME
Ud fra ønsket om at de unge inddrages i omstillingsprocessen, har dette projekts parter udfordret sig selv og hinanden ved at invitere de unge helt tæt på. Projektet bidrager med indsigt i, hvordan de unge tænker sig selv og deres familier inddraget, og hvad der skal til, for at de rent faktisk føler sig inddragede og medskabende. De unge skal være læremestre for de professionelle, hvor de inviteres ind som eksperter på inddragelse.
Derudover kigges der på, hvordan parterne understøtter hinanden i samarbejdet omkring den unge og dennes familie.
PARTER
BBU City/Østerbro
De 4 Årstider (Center for Forebyggelse og Rådgivning)
Rymarksvænge (Center for Udsatte og Kriminalitetstruede Unge)
7. DOKUMENTARISK OG
AKTIVITETSBASERET FAMILIEBEHANDLING
Hensigten med projektet er at afprøve nye måder at afholde fælles familieaktiviteter for at skabe en ny og positiv opfattelse af, hvem familien er som helhed. Projektet giver nye muligheder for at kvalificere de relationelle kompetencer i familien. I det nye tiltag bliver rollen for medarbejderne fra Den Korte Snor at facilitere processer, der fremmer familiens egne ressourcer. Planlægningen af aktiviteter tager direkte udgangspunkt i handleplanens fokuspunkter for familien.
PARTER
Den Korte Snor (Center for Udsatte og Kriminalitetstruede Unge)
Relevante myndighedsenheder
8. BEDRE KVALITET OG FLERE UNGE I FAMILIEPLEJE
For at fremme brugen af plejefamilier til børn og unge afprøver parterne metoder til bedre match mellem den unge og plejefamilien.
De unge og deres familier skal inddrages mere aktivt for at undgå sammenbrud, og der skal arbejdes for at opbygge støttende relationer mellem den unge, familien og familiens omgangskreds. Der arbejdes på tættere kontakt og øget dialog mellem ung og sagsbehandler og på nye samarbejdsformer parterne imellem.
PARTER
BBU Amager
Center for Familiepleje
9. SAMMENHÆNGE OG
GENNEMSIGTIGHED I HANDLEPLANER
Ved at forventningsafstemme roller og rammer parterne imellem, udarbejdes fælles mål for at skabe sammenhæng og gennemsigtighed i de mål, der arbejdes med i handleplanen fra BBU Bispebjerg og de mål, der arbejdes med i de unges udviklingsplan på Hybelinstitutionen. Sigtet er, at familien og den unge i højere grad bliver inddraget. Projektet har afsat tid til at udforske rammen for visitation. Rammer drøftes og roller forventningsafstemmes for at i mødekomme situationer, hvor det opleves at parterne ikke trækker på samme hammel.
PARTER
BBU Bispebjerg
Hybeninstitutionen (Center for Akutinstitutioner)
10. FAMILIEORIENTEREDE
INDSATSER VED AKUTANBRINGELSER
Formålet med projektet er at udvikle retningslinjer for familiearbejdet på akutområdet, hvor man tager udgangspunkt i at se tingene fra de unge og familiernes perspektiv. En række familier og unge bliver interviewet, og der bliver udarbejdet en drejebog for fremtidige fælles
indsatser. Der bliver defineret konkrete mål, talt om rollefordeling, afdækning af netværk m.m. og på den måde udvikles en model for det fremtidige samarbejde i forhold til såvel familier som akutindsatser.
PARTER
BBU Brønshøj/Husum/Vanløse
Frederiksholm (Center for Akutanbringelser)
11. NETVÆRKSINDDRAGELSE
Formålet med projektet er at afprøve netværksmødet som middel til at skabe øget inddragelse af den unges private netværk. Systematisk inddragelse af netværk er med til at mobilisere ressourcer omkring den unge, hvilket skaber medansvar for løsning af de problemer, der kan opstå. I processen arbejdes der med involvering af både det pædagogiske personale og myndighedssagsbehandlerne i forhold til udvikling på indholdet af netværksmøderne og inddragelsen af de unge.
PARTER
BBU Valby/Vesterbro/Kgs. Enghave
Hybelinstitutionen Hjulmagerstien (Center for Akutanbringelser)
12. SAMARBEJDE OM DEN
UNGE/FAMILIEN UNDER ANBRINGELSEN
Formålet med projektet er at opbygges og fastholde støttende relationer mellem den unge, familien og netværket. Indsatsen afprøver, om anbringelser, der ledsages af interventioner i hjemmet, fører til hjemgivelser eller alternativt fører til mere kvalitet i samværet mellem den unge og forældrene.
PARTER
Akutinstitutionen Udsigten (Center for Akutanbringelser)
Relevante myndighedsenheder.