Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Småt nyt
Syge danskere slæber sig på arbejde
Når danskernes sygefravær er mindre end i de øvrige nordiske lande, er det ikke nødvendigvis et sundhedstegn. Tværtimod afspejler det en skyggeside ved den danske flexicurity model, hvor det er nemt for arbejdsgiverne at fyre medarbejderne. Det betyder, at mange sygdomsramte slæber sig på arbejde, selv om de burde holde sengen derhjemme.
Det mener i hvert fald overlæge ved Center for Arbejdspladsfastholdelse på Arbejdsmedicinsk Klinik på Hillerød Sygehus, Henrik Nielsen. Han er i gang med et projekt om sygefravær i samarbejde med praktiserende læger. Og indtil nu har det vist at mange danske lønmodtagere afskediges under et sygdomsforløb.
”I Danmark er det svært at at fastholde sygemeldte på arbejdsmarkedet. Efter et antal uger er det nærmest umuligt at komme tilbage i job. Arbejdsfastholdelsen fungerer langt bedre i de øvrige nordiske lande. I Sverige har arbejdsgiveren eksempelvis pligt til at lave en revalideringsplan for den syge medarbejder,” siger Henrik Nielsen til Ugebrevet A4. Han mener, at den danske model bidrager til, at usikkerheden og udstødelsen er stor på det danske arbejdsmarked.
Læs hele artiklen på adressen på http://www.ugebreveta4.dk
Bedst med børn
For 7. år i træk nominerer Alt Om København ”Byens Bedste” i 40 forskellige kategorier. Frilandsmuseet er med i opløbet om titlen som ”Byens Bedste Sted for Børn”. Andre nominerede er Zoologisk have, Tivoli, Experimentariet og Anemone Teatret. Afstemningen løber frem til 23. november. Du kan stemme på din favorit på www.aok.dk (afstemningen er slut, red.)
Flere klager
Fagbevægelsen klager stadigt oftere over, at arbejdsgivere opfører sig i strid med overenskomsten. Det skriver Dansk Arbejdsgiverforenings (DA) magasin Agenda på baggrund af en opgørelse, der viser, at antallet af sager, som LO ønsker behandlet på et formelt fælles møde med arbejdsgiverne, er øget med 65 procent de seneste år. I samme periode er antallet af sager som arbejdsgiverne har rejst været nogenlunde konstant.
Arbejdsforsker Henning Jørgensen peger på selvtillid (på grund af den lave arbejdsløshed) og strategi (for at tiltrække medlemmer) som forklaringer på det stigende antal klager, og han mener fagforeningerne hellere skulle forebygge konflikter og skabe ordnede forhold.
Er det helt utænkeligt at det simpelthen er et arbejdsmarked som er langt mere presset og lovløst med arbejdsgivere som er langt mere hensynsløse, der er årsagen til stigningen?
Vikarer koster det offentlige milliarder
Alene sidste år brugte stat, regioner og kommuner knap 2,5 mia. kr. på at aflønne de løst ansatte medarbejdere. Og de seneste fire år er udgifterne til vikarer vokset med hele 75 procent. Det viser beregninger som Dansk Erhverv har foretaget for Berlingske Tidende.
Tidligere var det især sygehusene og ældreplejen, der brugte vikarer, men nu tilbyder vikarbureauer også uddannede lærervikarer til folkeskolerne og socialrådgivere til kommunerne. Og såmænd også pædagoger til institutionerne.
Man kan se udviklingen i antallet af vikarer som et tegn på øget sygefravær blandt de ansatte. Men det viser også et trængt arbejdsmarked og en offentlig sektor som har svært ved at rekruttere medarbejdere.
Vi glemmer at holde pause
Vi er blevet dårligere til at holde pauser på jobbet. Det bekræfter en rapport, som et forskerteam fra Roskilde Universitetscenter (RUC) afleverer til januar. Og det mener stressforsker Bo Netterstrøm fra Stressklinikken på Hillerød Sygehus er et stort problem.
”Man skal holde pauserne i hævd. Det er virkelig vigtigt. Pausen er forebyggende for at gå ned med stress,” advarer Bo Netterstrøm i avisen 24timer.
En af grundene, til at vi i stigende grad dropper pauserne, er, at vores arbejde er blevet mere projektorienteret, siger Helge Hvid, der er en af forskerne bag rapporten fra RUC.
Han understreger, at det er et fælles ansvar at holde pauserne i hævd og foreslår at genindføre den gamle kaffepause.
”Medarbejdere skal være bedre til at minde hinanden om at holde pauser, og ledelsen skal skabe et miljø, der stimulerer til at tage et hvil fra arbejdet ind imellem. I virkeligheden skal vi genindføre den gamle kaffepause,” siger Helge Hvid.
Overlæge på Arbejdsmedicinsk Klinik på Nordsjællands Sygehus Nanna Eller anbefaler, at alle holder 10 minutters pause hver time i løbet af en arbejdsdag.
Kilde: Net-Redaktionen