Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
OK 08
Splid i sigte?
Selve forhandlingsforløbet til overenskomst 08 er nu i skrivende stund startet, men også kun lige. Arbejdsgivere og faglige organisationer er mødtes og krav er blevet præsenteret. Som det vil være de fleste bekendt er kravene fra både FOA og LFS først og fremmest mere i løn.
Sjældent har starten på overenskomstforhandlingerne på det offentlige område haft så meget offentlig opmærksomhed som denne gang.
Alle slags medier er på banen med nyt om det, der i virkeligheden først lige er gået i gang, og som der egentlig ikke er så meget nyt at fortælle om.
Andet end spekulationer, forventninger og forudsigelser. Diverse samfundseksperter er blevet interviewet om, hvordan de mener forløbet bliver, og enstemmigt er vurderingen at en konflikt næsten er uundgåelig.
Sådan har det set ud helt fra de faglige organisationer udarbejdede deres krav. Og det er uden tvivl netop de kontante og massive krav om højere løn, der både har vakt mediernes interesse for sagen og fået eksperterne til at tale om sandsynlig konflikt.
Den offentlige sektor har i sjælden grad har været i alles søgelys på det sidste. Efter social- og sundhedshjælperne i sommer demonstrerede for højere løn har der været fokus på både de urimelig vilkår som mange offentligt ansatte arbejder under og den ligeså urimelige løn, de får for deres møje.
Og ikke mindst har en del politikerne været ude og erkende offentligt at ja lønnen for det livsvigtige arbejde for gamle og svage er nok lige i underkanten.
FOA kigger også fremad – og får også øje på en mulig konflikt. Derfor har forbundet i et brev sendt ud til alle medlemmer varslet at de skal være parate til at der kan komme konflikt til foråret. Det kan der jo sådan set altid, når der er tale om overenskomstforhandlinger, det er jo en del af spillets regler, og der er i det tilfælde tale om ganske lovlige konflikter.
Men når FOA sender dette varsel ud på forhånd, inden de egentlige forhandlinger knapt er gået i gang, hvad der ikke er gængs praksis, så taler det for at sandsynligheden er større end normalt.
Sådan ser arbejdsmarkedsforskerne det da også. Bl.a. udtaler Jørgen Stamhus fra Aalborg Universitet til Politiken at han vurderer at forbundsledelsen gerne vil sende et signal til medlemmerne om, at man tager deres ønsker om højere løn meget alvorligt og er parate til at konflikte. Og Flemming Ibsen siger samme sted: Der er ingen vej tilbage.
Hvis man ikke når et resultat, så havner man i Forligsinstitutionen. KTO er et forhandlingskartel, hvor den enkelte hovedorganisation har vetoret, derfor kan et flertal af organisationer forkaste et forlig. FOA alene udgør så mange medlemmer at forbundet kan ”vetoe” LO-gruppen. Et eventuelt forlig skal til afstemning, og i en sådan skal der være flertal i hver af hovedorganisationsgrupperne.
Det kan blive nervepirrende at følge om overenskomst 08 bevæger sig direkte mod konflikt og om en sådan bliver stoppet af et politisk indgreb.
Vi lover at følge slagets gang her i bladet.
EL