Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Nye bøger
Uduelig og ubrugelig
Af Birgit Kirkebæk
Handikaphistorikeren dr. pæd. Birgit Kirkebæk har afsluttet sin serie på fem bøger om de åndssvages historie i Danmark. Dette sidste bind omhandler åndssvageasylet Karen Minde i det københavnske sydvest kvarter, det nuværende Karens Minde Kulturhus.
Forlaget SocPol, e-mail: ben@socialkritik.dk 304 sider • 260 kr. ISBN 87-88868-67-2
De andre i serien er:
Da De åndssvage blev farlige, 400 sider • 285 kr.
Defekt og Deporteret Livø anstalten 1911 – 1961, 268 sider • 240 kr.
Letfærdig og løsagtiG Kvindeantalten Sprogø 1923 – 1961, 324 sider • 260 kr.
Normaliseringens periode Dansk åndssvageforsorg 1940 – 1970, 324 sider • 260 kr.
Skæld mindre ud
Af Erik Sigsgaard
Erik Sigsgaard skrev i 2002 bogen Skældud. Bogen satte fokus på et fænomen og en praksis, som er vidt udbredt, men som ikke tidligere var blevet undersøgt til bunds eller behandlet teoretisk.
Erik Sigsgaard har holdt et utal af foredrag, hvor også mange børneforældre har været blandt publikum.
De har stillet forfatteren en mængde konkrete spørgsmål, for kan det overhovedet lade sig gøre at opdrage sine børn uden at skælde dem ud - bare en gang imellem?
I Skæld mindre ud forsøger Erik Sigsgaard at besvare nogle af de mange spørgsmål. Som titlen viser, påstår forfatteren ikke, at skældud kan afskaffes fuldstændig.
Hans ærinde er ikke at give forældrene dårlig samvittighed eller påstå, at al opdragelse kan foregå i evig idyl. Bogen er heller ikke et forsøg på at opstille en manual eller ”kogebog” over den perfekte opdragelse.
Derimod øser Erik Sigsgaard af et langt livs erfaringer, både som børneforsker og privat far, og viser gennem historier om samlivet mellem børn og voksne, hvordan og hvorfor det nogle gange går galt, men især hvordan man kan få det til at fungere på en respektfuld og anerkendende måde.
Hans Reitzels Forlag 205 sider • Pris 249 kr. ISBN 978-87-412-5132-5
Den nye mellemleder
Af Søren Voxted
Bogen handler om den for tiden dominerende diskurs som siger, at mellemlederrollen går i retning af en professionalisering. Der tegner sig aktuelt det ideal at ikke blot topledelse, men også mellemledelse bør være en profession i sig selv, forskellig fra den faglighed hos de ansatte som mellemlederen har under sig.
Ønsket om professionelle mellemledere er affødt af nye udfordringer. Globalisering betyder skærpet konkurrence, den teknologiske udvikling, mere komplekse regelsæt på mange områder og de allestedsnærværende omstruktureringer har skabt et helt nyt syn på kvalifi kationer og kompetencer hos mellemlederen.
Forfatteren diskuterer i bogen, hvilken mellemlederrolle der tegner sig i organisationer fremover. Tesen i bogen er, at man i praksis ikke er på vej mod en professionel mellemlederrolle, ligesom at det som ideal er en problematisk konstruktion.
Hans Reitzels Forlag 179 sider • Pris 225 kr. ISBN 978-87-412-5082-3
Motivation i videnarbejde
Af Peter Holdt Christensen
I de seneste år er videnarbejderen og videnarbejde blevet udbasuneret som det, der giver organisationen succes - det er gennem de kreative og nysgerrige videnarbejdere at organisationen konstant fornyr og forandrer sig.
Og videnarbejde er i sig selv så motiverende, at der for videnarbejderen ikke er nogen egentlig arbejdstid. Arbejdet bliver en metier, der hele tiden dyrkes, om så videnarbejderen fysisk er til stede på arbejdspladsen, er på vej hjem eller til familiefest.
Motivation er nødvendigvis ikke et problem, det klarer videnarbejderen helt selv, men der dukker nogle andre problemer op. Videnarbejderen skal nemlig acceptere, at han ikke altid kan tilrettelægge arbejdet efter eget ønske, men at han også skal arbejde i organisationens retning og sågar arbejde sammen med andre. I bogen beskæftiger forfatteren sig således med motivation i forhold til koordinering og samspil, og her dukker der en række problemer op.
Forfatteren går primært teoretisk til værks i analysen af, hvad videnarbede er, hvad motivation er og dermed hvad motivation i videnarbejde er. Bogen indeholder også praktiske eksempler.